Tudomány zöldövezet

Szennyezés miatt vált rózsaszínné egy patagóniai lagúna

Rózsaszínné változott egy patagóniai lagúna Argentína déli részén – írja az AFP. A szakértők szerint a jelenség hátterében szennyezés áll, a vegyi anyaggal az exportra szánt garnélákat tartósítják.

A bizarr színt a nátrium-szulfit adja, a vegyület antibakteriális hatását gyakran használják a haliparban. A helyi telepekről a szennyeződés a Chubut folyóba áramlik, onnan pedig a Corfo-lagúnába kerül. A környék lakói régóta panaszkodnak kellemetlen szagokra és egyéb környezeti problémákra.

A lagúna múlt héten színeződött el, Pablo Lada aktivista szerint a rózsaszín árnyalat még vasárnap is megfigyelhető volt.

Federico Restrepo környezetmérnök és virológus hozzátette, a jogszabály alapján a nátrium-szulfit tartalmú halhulladékokat kiürítés előtt tisztítani kellene.

Nem ez volt az első alkalom, amikor a lagúna elszíneződött. A térség lakói megelégelték a halgazdaságok szennyezését, ezért az elmúlt hetekben blokkolták a hulladékokat szállító kamionok útját a közeli Rawsonban.

Juan Micheloud, Chubut tartomány környezetvédelmi hivatalának feje szerint a vöröses szín nem okoz károkat, és néhány nap alatt eltűnik. Természetvédők és egyes szakértők ugyanakkor nem osztják a véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik