Tudomány koronavírus

Magyar kutatás: a 60 év felettiek negyedénél hatástalan a Sinopharm

ISHARA S. KODIKARA / AFP
ISHARA S. KODIKARA / AFP

Publikáció előtt álló, magyar tudományos tanulmány jelent meg a preprinteket gyűjtő medRxiv szerveren – szúrta ki a HVG. A tanulmány egy olyan kutatásról számol be, amelyben a Sinopharm hatásosságát vizsgálták, méghozzá vírusneutralizáló antitest-titereket keresve, ami a szakértők szerint nagyon erős jelzésértékkel bír a koronavírus elleni immunitás kialakulását illetően.

Kapcsolódó
Tudományos publikálás: gyorstalpaló laikusoknak
A koronavírus-járvány miatt a tudomány egyre több, egyébként békeidőben szigorúan szakmai szemeknek szánt folyamatai kerülnek nagyobb, laikus közönség

A kutatásban 450 alany vírusneutralizáló antitest-titereit vizsgálták meg. Azt sikerült megállapítani, hogy a nemnek például nincs befolyásoló szerepe a védettség kialakulásában, az életkornak azonban annál inkább: a 60 év felettiek negyedénél egyáltalán nem indult be az antitest-termelés. Az immunitás erősen csökkent a kor növekedésével. Az 50 év alattiak 90 százalékánál termelődtek antitestek a SARS-CoV-2 ellen.

A tanulmány szerzői, Ferenci Tamás és Sarkadi Balázs megjegyzik:  ez az első nagy mintán, laboratóriumi körülmények között végzett ilyen kutatás publikációja, ami azért is hiánypótló, mivel a világ több mint 50 országában engedélyezték a kínai vakcina használatát.

A Sinopharm hatásosságáról és biztonságosságáról nagyon sokáig semmilyen nyilvános információ nem állt rendelkezésre, a WHO pedig nemrég kijelentette: nincsenek megfelelő bizonyítékok arra, hogy a kínai vakcina az időseknél is hatásos, bár a kutatási eredmények alapján nincs okuk, hogy ne következtessenek erre. A kínai kutatásokban nem vizsgáltak elegendő 60 év feletti személyt, ezt magyar és nemzetközi kutatások most pótolhatják – egyre inkább úgy tűnik, hogy ennek a korcsoportnak a Sinopharm nem megfelelő választás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik