Tudomány zöldövezet

A légszennyezés újabb káros egészségügyi hatását azonosíthatták

Getty Images
Getty Images

A magas légszennyezettségű területeken élőknél nagyobb esélye van a korhoz kötött makula-degenerációnak (AMD) – írja a Study Finds. A fejlett országokban az AMD a vakság leggyakoribb oka, 2040-re mintegy 300 millió embert fog érinteni. Brit kutatók most összefüggést találtak a légszennyezettség és az AMD kialakulása között.

A korhoz kötött makula-degeneráció hajlamosító tényezői között tartják számon a genetikát vagy a dohányzást, most úgy tűnik azonban, hogy a levegő szennyezettségi mértéke is beleszólhat az egyenletbe. A légszennyezés korábban olyan egészségügyi problémákhoz volt köthető, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a vaksággal még nem hozták összefüggésbe.

A kutatók főként a legkisebb porrészecskéknél találtak kapcsolatot.

A makula-degeneráció egyike a leggyakoribb látási zavaroknak, az összes szembetegségek körülbelül egyharmadát teszi ki. Egy sor szemészeti megbetegedést foglal magában, amelyek egyik közös jellemzője, hogy a központi látást, pontosan a kép közepén levő pontot érintik, miközben a periférikus látás érintetlen marad. Az érintettek általában 50 év feletti személyek, ezért ezt a betegséget korhoz kötött makula-degenerációnak is nevezik.

A kutatáshoz brit önkéntesek retinájáról készült képeket, önbevallásos kérdőívet és a brit UK Biobank kutatásának adatait használták. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik szennyezettebb (főként PM2,5 alatti szennyezésről beszélünk) területeken élnek, azoknak 8 százalékkal nagyobb az esélyük az AMD kialakulására, mint azoknak, akiknél tisztább a levegő.

A kutatók az eredményeket pozitívan elemzik: a British Medical Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint minél többet tudunk meg az AMD kiváltó okáról, annál nagyobb az esély a hatásos kezelésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik