Tudomány zöldövezet

Nagyon furcsán hat a szitakötőkre a klímaváltozás

Javier Fernández Sánchez / Getty Images
Javier Fernández Sánchez / Getty Images

A hím szitakötők rendszerint gyönyörű szárnymintázatukkal próbálják meghódítani a hölgyek szívét, ez azonban hamarosan már csak a múlté lehet: a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis a megváltozó időjárási viszonyokhoz és a melegedő hőmérsékletekhez alkalmazkodva az állatok kezdik elhagyni a sötétebb szárnymintázataikat, és világosabbra, esetleg minta nélküli szárnyakra váltani.

A szakértők attól félnek, hogy a nőstények így kevésbé ismerik fel a hímeket, és kevesebbet fognak szaporodni – írja a CNN. A globális felmelegedés miatt valószínűleg ezek a változások felgyorsulnak majd, és a nőstények nehezen fogják őket lekövetni.

A kutatók több mint 300 szitakötőfajt elemeztek az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó területéről, és 2700 hím szitakötő szárnymintáját és -színezetét hasonlították össze különböző helyszínekről és klímákról. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sötét szárnyakkal rendelkező szitakötők a hidegebb klímában érzik jól magukat, most pedig kiderült, hogy

kevesebb melanint termelnek a szárnyukra az állatok, ha melegebb a környezet. 

A sötét szárnyak a melegben akár 2 Celsius-fokkal is megnövelhetik a szitakötők testhőmérsékletét, roncsolják a szárnyszövetet, és csökkentik a védekezési képességeiket, mindegyik ezek közül potenciális veszélyt jelenthet az állatok számára.

Az eredmények csak a hím szitakötőkre érvényesek, a nőstények nem reagálnak ilyen drasztikusan a klímaváltozásra – egyelőre nem tudni, miért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik