Tudomány zöldövezet

A kihalás széléről tért vissza egy antilopfaj

Egy új vizsgálat alapján 334 ezerről 842 ezerre nőtt a szajgák kazahsztáni egyedszáma – írja a BBC. A tatárantilopként is ismert faj populációját utoljára két éve mérték fel a levegőből. Egy 2015-ös tömeges pusztulási esemény után a szakértők attól tartottak, hogy az állat a kihalás szélére került, most azonban úgy tűnik, hogy a komoly természetvédelmi munkának köszönhetően stabilizálódott a populáció.

Albert Szalemgarejev, a Kazahsztán Biodiverzitásának Megőrzéséért Egyesület munkatársa szerint a faj regenerálódását természetes ellenállása is segítette. Mivel a nőstények minden évben képesek ikreket szülni, a populációra gyors helyreállás jellemző.

Bár az elmúlt időszakban javulás jelentkezett, a populáció valószínűleg sosem fogja elérni a szovjet időkre becsült több milliós egyedszámot.

A csökkenés hátterében az emberi tevékenység, például az infrastruktúra terjeszkedése, illetve a vadászat állt. A hagyományos kínai gyógyászatban a szajga szarva értékes alapanyagnak számít.

VictorTyakht / Getty Images

Az új, áprilisban elvégzett felmérés alapján az egyedszám látványosan nőtt, különösen a dél-kazahsztáni Usztyurt-fennsík területén. 2015-ben csak mintegy ezer állat élt a térségben, 2021-ben viszont már közel 12 ezer. A helyi populáció megóvásában az angliai székhelyű Fauna & Flora International is részt vett, David Gill közép-ázsiai programigazgató szerint az új összeszámlálás az eddigi legjobb bizonyíték arra, hogy megérte a több évtizede tartó természetvédelmi munka.

A biztató eredmények ellenére fontos kiemelni, hogy a faj továbbra sincs biztonságban: a szajgák hatalmas távolságokat vándorolnak, éppen ezért a későbbi beruházások fenyegetést jelentenek élőhelyükre. A tatárantilop a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján súlyosan veszélyeztetettként szerepel, a faj legtöbb egyede Kazahsztánban él, de Dél-Oroszországban és Üzbegisztánban is előfordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik