Tudomány zöldövezet

Melegrekordot mértek Antarktikán

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden elfogadta az Antarktikán mért új melegrekordot – írja az AFP. A jeges kontinensen tavaly február 6-án 18,3 Celsius-fokot dokumentáltak az Esperanza kutatóállomásnál. „A maximális hőmérsékleti rekord ellenőrzése azért fontos, mert segít képet alkotni az időjárásról és az éghajlatról a Föld egyik végső határán” – mondta Petteri Taalas, a WMO elnöke.

Az Antarktiszi-félsziget a bolygó leggyorsabban melegedő régiói közé tartozik, az elmúlt 50 évben közel 3 Celsius-fokot melegedett

– mondta Taalas, hozzátéve, hogy az új csúcs összhangban van a klímaváltozással.

Paul Souders / Getty Images

A WMO elutasított egy magasabb rekordot, amelyet egy brazil állomás dokumentált a Seymour-sziget közelében. A műszerek 20,75 Celsius-fokot mutattak. A korábbi rekord a földrészen 17,5 Celsius-fok volt, ezt szintén az Esperanzánál mérték, 2015 márciusában. A szélesebb Antarktisz hőmérsékleti csúcsa 19,8 Celsius-fok, amelyet 1982 januárjában rögzítettek a Signy-szigeten.

Az új két lehetséges rekord igazolásához a WMO bizottságának átfogó vizsgálatot kellett végeznie. A szakértők alaposan elemezték az időjárási körülményekre vonatkozó információkat, és arra jutottak, hogy az Esperanzánál hiteles adatokat gyűjthettek, a brazil állomásnál viszont mérési hiba állhat a háttérben. Az új rekord bekerül a WMO időjárási és éghajlati szélsőségeket tartalmazó archívumába.

A klímaváltozás hatására a bolygó nem egyenletesen melegszik. Az Antarktika azon területek közé tartozik, amelyeken az átlaghoz képest jóval gyorsabb ütemben emelkedik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik