Tudomány zöldövezet

Melegebb van Kanadában, mint Dubajban

Több mint 46 Celsius-fokkal megdőlt a hőmérsékleti rekord Kanadában – írja az MTI. Az ország nyugati részén ezekben a napokban melegebb van, mint Dubajban.

A feljegyzések kezdete óta tapasztalt legnagyobb, 46,1 Celsius-fokos forróságot egy Lytton nevű faluban mérték vasárnap délután Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában. A térségben több mint 40 hőmérsékleti rekord dőlt meg a hétvégén.

A korábbi csúcsot a szárazföld belsejében fekvő Saskatchewan tartomány két városa tartotta, melyekben 1937. július 5-én 45 Celsius-fokot dokumentáltak.

A meteorológiai szolgálat nem tartja kizártnak, hogy az elkövetkező napokban tovább rekordok dőlnek meg Kanada nyugati részén.

A hőhullám miatt figyelmeztetést adtak ki három tartományra és két sarkvidéki régióra.

GARDEL Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Történelmi kánikula sújtja az Egyesült Államok északnyugati részét is. Az Oregon államban fekvő Portlandben minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték vasárnap 44,4 Celsius-fokkal, és ezzel megdőlt a korábbi, előző nap 42,2 fokkal felállított hőmérsékleti csúcs.

Történetének legforróbb napját dokumentálták Oregon fővárosában, Salemben is, ahol a 44,4 Celsius-fokos hőség kereken 4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot. Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték 40 Celsius-fokkal Seattle-ben is, amely inkább ismert az esős, mint a forró napokról. Hétfőre még nagyobb forróságot jósolnak a meteorológusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik