Tudomány zöldövezet

Pokoli időszak várhat az emberiségre

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói szerint visszafordíthatatlan hatásai lehetnek az emberekre és az ökológiai rendszerekre, ha nem sikerül megvalósítani a párizsi klímaegyezmény célkitűzését – írja az MTI az AFP-re hivatkozva. Az egyezményhez csatlakozó országok ígéretet tettek arra, hogy a felmelegedés mértékét az iparosodás kora előtti szinthez képest megpróbálják 1,5 Celsius-fok alatt tartani.

Az IPCC szakértői szerint az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek pedig nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a 2 Celsius-fokos felmelegedés 420 millió embert tesz ki hőhullámok és mintegy 80 millió embert az éhezés kockázatának 2050-re. A szélsőségesen magas páratartalom és hőmérséklet az emberi szervezetre is veszélyes lehet.

A jelentés kiemeli a 100 százalékos páratartalmú levegő hőmérsékletét jelző, úgynevezett nedves hőmérsékletet (TW), amely ha tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését.

A TW-t nézve a legfenyegetettebb térségek Ázsia déli és délkeleti részei, a Perzsa-öböl, a Mexikói-öböl és Afrika egyes részei. A vizsgálatok alapján 1979 óta több mint kétszeresére nőtt a hőhullámok gyakorisága világszerte, a jelentésben pedig hangsúlyozzák, hogy amennyiben az átlaghőmérséklet tovább nő, úgy a nedves hőmérséklet rendszeresen emelkedhet 35 Celsius-fok fölé a bolygó több pontján.

Európa lakossága is meg fogja érezni a felmelegedés hatásait, a század végére a kontinensen jóval többször fordulnak majd elő olyan áradások, amelyeket a szélsőséges időjárás alakít ki.

Aliraza Khatri's Photography / Getty Images

Az iparosodás előtti időszakhoz képest mostanra 1,1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet bolygónkon. A Meteorológiai Világszervezet januárban arra figyelmeztetett, hogy a globális átlaghőmérséklet akár 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban, ha nem tesznek sürgősen lépéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Az IPCC szerint 3 Celsius-fokos felmelegedés esetén háromszorosára nőhet az időjárás okozta elhalálozás kockázata Európában, különösen Közép- és Dél-Európában ahhoz képest, mint amennyit egy 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén prognosztizálnak. Ha a Föld 1,5 Celsius-fokkal melegedik, a bolygón élők 14 százaléka legalább minden ötödik évben súlyos kánikuláknak lesz kitéve, ha 2 Celsius-fokkal, akkor további 1,7 milliárd személyt érint majd a szélsőséges forróság. A leginkább fenyegetettek a fejlődő országok trópusi nagyvárosainak lakói, elsősorban Afrikában és Ázsiában.

A világ mintegy 700 szakembere által készített jelentéstervezetet az ENSZ novemberre tervezett klímakonferenciáján fogják nyilvánosságra hozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik