Tudomány

Videón, ahogy töredezik az egyik antarktiszi gleccser

SinghaphanAllB / Getty Images
SinghaphanAllB / Getty Images

Egy új, műholdas felvételek alapján készült tanulmány szerint az eddiginél gyorsabban töredezik a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccsert védő selfjég – írja az MTI. A jégself vesztesége 2017-ben felgyorsult: 2017 és 2020 között 20 kilométert húzódott vissza. A jégtömeg omladozását egy európai műhold dokumentálta, az űreszköz hatnaponta készít felvételt a területről.

Ian Joughin, a Washingtoni Egyetem munkatársa szerint a képeken jól látható, ahogyan szétválik a jég. „Úgy tűnik, hogy maga a szétesés felgyorsulása is meggyengíti a gleccsert, amely fő jégtömegének már mintegy 20 százalékát elveszítette” – mondta a szakértő.

Három nagy szétesési esemény történt 2017 és 2020 között, melyek hatására több mint 80 kilométer hosszú és 36 kilométer széles jéghegyek keletkeztek.

Ezek később kisebb részekre darabolódtak.

Joughin és kollégái a fő gleccsertömeg két pontját követték, megfigyeléseik alapján ezek 2017-től kezdődően 12 százalékkal gyorsabban kezdtek mozogni. „Ez azt jelenti, hogy a Pine Island-gleccser jegéből 12 százalékkal több jég került be az óceánba” – nyilatkozta a kutató.

A Pine Island- és a Thwaites-gleccser egymás mellett találhatóak az Antarktisz nyugati részén, a jégtömegek zsugorodását a szakértők különösen aggódva figyelik. A Pine Island-gleccser 180 billió tonnányi jeget tartalmaz, és a kontinens jégveszteségének mintegy egynegyedéért felelős. Olvadása a tengerszint félméteres emelkedéséthez vezetne. „A Pine Island és a Thwaites miatt aggódunk leginkább, mert ha ezek szétesnek, a Nyugat-Antarktisz többi része is követni fogja őket a modellek szerint” – mondta Isabella Velicogna, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik