Tudomány zöldövezet

Nagy számban pusztulnak a bálnák Amerika partjainál

Újabb elpusztult bálna sodródott partra az amerikai San Francisco Bay Areaban – írja a Los Angeles Time. A most megtalált 14 méter hosszú hím a tizedik szürke bálna, amelynek tetemét idén tavasszal a térségben azonosítják. A közelmúltban egy kis ámbráscet és egy közönséges barázdásbálna is partra vetődött a környéken.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani bálna miért pusztult el, de a Kaliforniai Tudományos Akadémia csapata begyűjtött mintákat a maradványokból. A régióban az alultápláltság és a hajókkal való ütközés már több állatot is megölt.

Michael Milstein, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal munkatársa szerint idén sok szürke bálna pusztul el, és az elmúlt években is szokatlanul magas volt az esetszám.

Kaliforniában 2021-ben már 13 tetemet találtak, 2020-ban májusig 18 példányra bukkantak, 2019-ben pedig 34 egyed halt meg.

Gerard Soury / Getty Images

Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada partjainál idén eddig 70 szürke bálna teteme sodródott partra, 2020-ban 174, 2019-ben pedig 214 példány pusztult el. A faj populációja ennek ellenére még mindig egészségesnek mondható, Észak-Amerika nyugati partjainál 20-26 ezer egyed élhet.

Ajánlott videó