Tudomány

Atommeghajtású űreszközt küldenének az oroszok a Jupiterhez

Russian Space Agency Roscosmos / Sputnik via AFP
Russian Space Agency Roscosmos / Sputnik via AFP

2030-ban indulhat útjára az a nukleáris meghajtású űreszköz, amely a Jupiterhez készül, és nagyobb rakomány szállítására is alkalmas – írja a Business Insider.

A Roszkozmosz kijelentette: a rakományt szállító eszköz először a Holdra, majd a Vénuszhoz, végül a Jupiterhez menne. Az objektum energiaellátó modulját Zeusznak hívják, és gyakorlatilag egy hordozható nukleáris erőmű – arra tervezték, hogy nagyobb mennyiségű, nehéz rakományt is képes legyen hosszabb távra szállítani.

Az ilyen eszközök elengedhetetlenek lesznek később a hosszabb emberes űrutazáshoz.

Nemcsak az oroszok kacérkodnak a nukleáris technológiával, ha az űrutazásról van szó. A jelenlegi technológiák a napenergiára és a gravitációs gyorsulásra támaszkodnak, ez a módszer viszont lassú, egy emberes missziónak nagyjából három évig tartana elérni a Marsot. A nukleáris energia felgyorsíthatná az utat, számítások szerint legalább egy évvel. A NASA például nukleáris erőművet akar építeni a Holdra.

Az orosz eszköznek ötven hónapra lenne szüksége ahhoz, hogy megtegye a tervezett útját, ez kicsit több, mint négy évet jelent. Az eszköz főpróbája lehet egy orosz nukleáris űrállomásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik