Tech

Hidegháborús időket idéző reakciókat váltott ki a SpaceX sikere

Május végén a SpaceX és a NASA történelmet írt a Crew Dragon űrhajó első emberes tesztjével, a Demo-2-vel. A Crew Dragon jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra van csatlakozva, amennyiben később biztonságosan visszaszállítja az asztronautákat a Földre, a NASA elkezdi operatív missziókhoz is használni az űreszközt. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben az amerikai űrhivatalnak nem kell majd orosz űrhajókra támaszkodnia emberes küldetései során. A NASA ugyanis a Space Shuttle program 2011-es vége óta az ilyen missziókon orosz technológiát használt.

A szemünk láttára ír űrtörténelmet a SpaceX
A Crew Dragon űrhajó a NASA két asztronautáját fogja elszállítani a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Éppen ezért Oroszország és űrszervezete, a Roszkoszmosz érdeklődve figyelte a Demo-2-t. A felbocsátás óta több orosz tisztségviselő is reflektált a SpaceX sikerére, de nem mindenki volt elismerő – írja a BGR.

Nem sokkal a Demo-2 kezdete utána Elon Musk kicsit odaszúrt az oroszoknak. A SpaceX-vezér egy sajtótájékoztatón azt mondta, a trambulin működik, ezzel Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz igazgatójának korábbi kijelentésére adott választ. Rogozin 2014-ben, az ukrajnai krízis utáni amerikai szankciókra azzal reagált, hogy az Egyesült Államok legközelebb trambulinnal juttassa el asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra.

Az igazgató vette a poént, Twitteren gratulált Musknak és a SpaceX-nek, és azt írta, már várja a következő együttműködést. Hozzászólásában a NASA-t, annak igazgatójaát, Jim Bridenstine-t és a Roszkoszmoszt is megjelölte. Az orosz szervezet hivatalos reakciója viszont már messze nem volt ilyen pozitív.

Vlagyimir Usztimenko, a Roszkoszmosz szővivője azt nyilatkozta, nem értik a Crew Dragon felbocsátása körüli hisztériát.

Mint mondta, ami most megtörtént, az már régen megtörténhetett volna.

Sőt utóbb Rogozin hozzászólása is eltűnt, profilja pedig hivatalos Roszkoszmosz-fiókká alakult. Később egy véleménycikkben már kifejezetten ellenséges hangot ütött meg. Mint mondta, Musk ellenfele nem Oroszország, hanem a Boeing, emellett pedig az amerikai rakétaindítások költségét is kritizálta, kiemelve, hogy hazája jóval olcsóbban hajt végre hasonló műveleteket. Rogozinnak abban igaza van, hogy a SpaceX és a Boeing között komoly a rivalizálás, ahogy abban is, hogy egyelőre költségesebbek az amerikai felbocsátások. Utóbbi azonban rövidesen változhat, mivel a NASA engedélyezte az újrahasznosítható rakéták ismételt indításait.

Kiemelt kép: Flickr/Official SpaceX Photos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik