Tudomány zöldövezet

Egy delfinborjú mérgekkel teli teteme sodródott partra

Egy új tanulmányban 2015 és 2017 között Norvégiánál partra sodródott kardszárnyú delfinek maradványait vizsgálják – írja a Live Science. A kutatók összesen nyolc állat tetemét elemezték, az eredmények alapján még a faj legfiatalabb példányaiban is rengeteg káros vegyület van jelen.

A nyolc tetemből hétben a betiltott poliklórozott bifenilek (PCB-k) szintje elég magas volt ahhoz, hogy egészségi problémákat okozzanak. A kutatók olyan új vegyületeket is azonosítottak, amelyek egyelőre kevéssé ismertek.

Eve Jourdain, a Norvég Kardszárnyú-figyelő Szolgálat alapítója szerint az egyik legmegdöbbentőbb az volt, hogy az egyik újszülött, csupán tíznapos példányban a szennyezés olyan súlyos volt, mint a felnőtt egyedekben.

Mindez azt jelenti, hogy az újabb anyagok a méhlepény és a tej révén az anyából a borjúba is átáramlanak.

Ron Sanford / Getty Images

A kardszárnyú delfinek a tápláléklánc tetején helyezkednek el, emiatt szervezetükben nagy mennyiségben halmozódhatnak fel szennyeződések. A szakértők bálnazsírból, illetve esetenként izomból és szervekből gyűjtöttek be mintákat. Az elemzés alapján a PCB-k a tiltás ellenére még mindig nagyon gyakoriak a norvégiai állatoknál. A csapat emellett olyan anyagokat is kimutatott alacsony koncentrációban, amelyeket a PCB-k helyettesítésére fejlesztettek ki.

A kutatók a higany és a perfluor-alkil anyagok (PFAS-ok) szintjét is felmérték, utóbbiak rendkívül nehezen bomlanak le a környezetben. A higany és a PFAS-ok koncentrációja alacsonyabb volt a borjakban, az adatok viszont így is aggasztóak.

A vizsgált vegyületek közül sokat használnak kozmetikumokban, textíliákban, papírokban és egyéb termékekben. Az anyagok folyókon, csatornákon és egyéb utakon jutnak be a környezetbe, ahol a táplálékláncon felfelé haladva felhalmozódnak. Azt nem tudni, hogy a szennyeződések pontosan miként hatnak a kardszárnyú delfinekre, de feltételezhető, hogy nagy mennyiségben károsítják az állatok szervezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik