Tudomány

Elképesztő mennyiségű leletre bukkantak Isztambulban

A feltárások 2018-as megkezdése óta már 35 ezer ládányi régészeti leletet találtak az isztambuli Haydarpasa pályaudvarnál – írja az MTI. Mehmet Ali Polat, a projekt vezetője kedden azt mondta, egyelőre csak a 350 ezer négyzetméterenyi ásatási terület 65 ezer négyzetméterét vizsgálták át.

Eddig a legrégebbi tárgyak az 5. századból származó kisebb emlékek voltak, például pénzérmék vagy kis edények. A most talált legrégebbi műkincs egy 4. századi emlékmű vagy mauzóleum

– idézte a szakembert a DuvaR angol nyelvű török hírportál.

Erhan Demirtas / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Haydarpasánál egy átfogó felújítás miatt zajlanak ásatások. A lelőhely régészeti szempontból rendkívül gazdag, a terület az egykori Khalkédonhoz tartozott. Polat hozzátette, a régió a 7. század során néptelenedett el, egyelőre nem találtak az Oszmán Birodalomból fennmaradt tárgyakat.

A szintén angol nyelvű Hürriyet Daily News szerint azóta egy, az időszámítás előtti 3. századra datálható struktúra maradványai is előkerültek. Egyelőre nem tudni, hogy a rom milyen típusú épület lehetett, de elképzelhető, hogy valamiféle szentély volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik