Tudomány zöldövezet

Élelmezési krízist okozhat a klímaváltozás

Egy új vizsgálat alapján a globális élelmiszertermelés harmada kerülhet veszélybe a klímaváltozás miatt – írja a The Guardian. A mezőgazdaságot ugyanis nagyban befolyásolhatja az átlaghőmérséklet emelkedése, illetve a csapadékmennyiség alakulása.

A finnországi Aalto Egyetem csapata szerint jelenleg a növénytermesztés mintegy 95 százaléka olyan régiókban zajlik, ahol a hőmérséklet, a csapadék és a szárazság egyensúlya kedvező.

Ha viszont a század végére az átlaghőmérséklet 3,7 Celsius-fokkal emelkedik, a mezőgazdaság számára alkalmas terület nagysága drámaian lecsökkenhet.

A friss tanulmány alapján a folyamat főként Dél- és Délkelet-Ázsiában, illetve a Száhel övezetben okozhat problémát.

Edwin Remsberg / Getty Images

A kutatók szerint amennyiben sikerül tartanunk magunkat a párizsi klímaegyezmény céljához, és 1,5-2 Celsius-fokban mérsékeljük a felmelegedést, csak a globális élelemtermelés 5-8 százaléka válhat veszélyeztetetté. Matti Kummu, a csapat tagja úgy véli, lépéseket kell tennünk, hogy csökkentsük a fenyegetést, az egyik legfontosabb feladat pedig a veszélyeztetett térségekben élők megsegítése.

A szakember szerint az éghajlati átalakulás hatására egyes régiókban, így Európa északi részén, egyre több terület válhat alkalmassá a mezőgazdaság számára. Ez azonban nem ellensúlyozza a terméketlenné váló földek méretét.

A kutatók 27 jelentős élelmiszernövényt és hét haszonállat-típust vizsgáltak. Az eredmények alapján amennyiben továbbra is magas marad a kibocsátás, 2100-ra 4 millió négyzetkilométernyi új sivatag alakulhat ki világszerte.

Ajánlott videó