Tudomány zöldövezet

Villám ölt meg 350 antilopot

ANATOLY USTINENKO / AFP
ANATOLY USTINENKO / AFP

Kazahsztán nyugati részén mintegy 350 tatárantilop tetemét találták meg az ellési szezon közepén. Valószínűleg villámcsapások okozták halálukat, mivel azok nyomait megtalálták a tetemeken – írja a Greenfo.hu. A tatárantilopot, más néven szajgát a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) vörös listája a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja.

Egészen egyedi külsejű állatok, amúgy is jókora fejükön hatalmas, duzzadt orrüreg helyezkedik el, az orrnyílások lefelé néznek. A párzási időszakban a hímek orra még nagyobbra fúvódik, ormányszerűvé válik. Testük 1-1,5 méter hosszú, marmagasságuk 60-80 centi, súlyuk pedig 20-50 kilogramm.

A faj Közép-Ázsiában őshonos, az állatok többsége Kazahsztánban él, kisebb populációk találhatók Oroszországban és Mongóliában. Állandó veszélyt jelent rájuk az orvvadászat, mivel szarvukért nagy a kereslet a kínai hagyományos gyógyászatban, 2015-ben pedig mintegy 200 ezer antilop – az akkori teljes populáció több mint fele – elpusztult egy baktériumfertőzés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik