Tudomány zöldövezet

Megállíthatatlan lesz a sarki jégolvadás, ha túllövünk a párizsi klímacélokon

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

A Massachusettsi Egyetem kutatása szerint a jelenlegi intézkedésekkel 2100-ra elérjük az ipari forradalomhoz képest számolt 3 Celsius-fokos melegedést, ami kétszerese a párizsi klímaegyezményben foglalt legideálisabb határnak. Ha ez valóban így marad, és a melegedést nem sikerül a jövőbeli intézkedésekkel lassítani, 2060-ban elérhetjük a fordulópontot, amikor a sarki jég már megállíthatatlan olvadásba kezd, a tengerszint-emelkedés pedig kontrollálhatatlanná válik – írja egy sajtóközlemény az EurekAlerten.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány több lehetséges melegedési rátát is megvizsgált, a párizsi klímaegyezményben célul kitűzött 1,5 Celsius-foktól kezdve a 3 Celsius-fokos emelkedésig. Ha a 1,5-2 Celsius-fokos emelkedést lehetne tartani, akkor a sarki jég olvadása 6-11 centiméterrel növelné meg a tengerszintet 2100-ra. Ha nem sikerül elérnünk ezt a targetet, és maradna a 3 fokos emelkedés, akkor teljesen mindegy, mit teszünk (még a geomérnöki beavatkozást is ideértve), a 17-21 centiméteres emelkedés elkerülhetetlen –

és mindez csupán az antarktiszi jég olvadása következtében.

A szakértők szerint az antarktiszi jégtakaró felépítése kulcsszerepet játszik abban, hogy 2060-ra eldőlhet a tengerszint emelkedésének sorsa: a jég és a hó az antarktiszi jégselfekről folyamatosan zúdul bele a tengerbe, van azonban egy jéghegyréteg, ami egyfajta gátként szolgál a leömlő jégtömeg előtt. Ennek köszönhető, hogy a jégselfek széle nem esik össze. A melegedéssel azonban ezek a gátak megolvadnak, vékonyabbak lesznek, és nemcsak a jég és hó óceánba ömlését segítik elő, de azt is, hogy a jégselfből darabok törjenek le, ezzel is hozzáadva a tengerszint-emelkedéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik