Tudomány zöldövezet

173 százalékosra pörgettük a bolygót

Egy friss tanulmány alapján jelenlegi fogyasztásunk messze felülmúlja a Föld megújuló képességét – írja az IFLScience. A publikáció amellett, hogy rámutat fenntarthatatlan életmódunkra, azt is bizonyítja, hogy a biokapacitási korlátokból a gazdagabb országok jóval kevesebbet éreznek, míg a szegényebb államokra óriási nyomás nehezedik.

A biológiai források biztonsága érdekében egy országnak vagy saját területén kell elegendő forráshoz jutnia, vagy külföldről kell beszereznie azokat. Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network munkatársa és kollégái szerint azon államok, amelyek erre képtelenek, az ökológiai szegénység csapdájába esnek. Ebben az állapotban a fenntartható élelmiszerek, építkezési alapanyagok és egyéb alapvető dolog egyensúlya felborul.

A kutatók ökológiai deficitük alapján osztályozták az egyes országokat, négy csoportot alakítva ki (magas hiány, alacsony hiány, magas tartalék, illetve alacsony tartalék). Az adatokat az érintett államok GDP-jével is összevetették.

Bjorn Holland / Getty Images

Az eredmények alapján 1980-ban 2,5 milliárd ember, azaz az akkori népesség 57 százaléka élt olyan országban, amely az ökológiai szegénység csapdájában volt. 2017-re a szám 5,4 milliárdra, az arány pedig 72 százalékra nőtt.

2017-ben fajunk a bolygó biokapacitásának 173 százalékát használta el.

A szakértők szerint a magas ökológiai deficitű, de fejlett országok lakói a legnagyobb fogyasztók. Ezen államok népessége a teljes populáció 14 százalékát teszi ki, de a források 52 százalékát használja. Amennyiben a bolygón minden embernek hasonló igényei lennének, a Föld biokapacitásának 367 százalékát élnénk fel minden egyes évben. A gazdag országok között is akadnak kifejezetten pazarlók, ilyen többek között Dubaj.

Wackernagelék úgy vélik, fenntarthatatlan életmódunk világszerte egyre nagyobb veszélyt jelent. A megoldás nem lesz könnyű, de minél előbbi lépésekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik