Tudomány zöldövezet

Alábecsüljük, mennyi szén-dioxidot bocsátunk ki

Egy új vizsgálat során nagy különbséget találtak a légkörbe kerülő klímakárosító anyagok mennyisége, illetve az országok saját jelentéseikben mért érték között – írja az MTI. Az eltérés megegyezik az Egyesült Államok éves emissziójával.

A szakértők szerint az évenkénti mintegy 5,5 milliárd tonnányi szén-dioxid-különbözet nem az országok titkolózásából adódik.

Sokkal valószínűbb, hogy az eltérést a nemzetközi modellek és az egyes államokban használt tudományos módszerek különbözőségei okozzák, amelyek alapján a 2015-ös párizsi egyezménynek megfelelően az egyes államok elkészítik jelentéseiket. Giacomo Grassi, az Európai Bizottság Joint Research Center (JRC) kutatóintézetének munkatársa és a csapat tagja szerint a probléma megoldásához a becslések összehasonlítására kell módszert találni.

chinaphotographer / Getty Images

Az emissziós szakadék azt jelentheti, hogy egyes országoknak változtatniuk kell kibocsátás-csökkentő intézkedéseiken. Az Egyesült Államok modelljei például több szén-dioxid-elnyelő erdőterületet mutatnak, mint amennyi a független becslésekből kiderül. A friss tanulmány alapján a nemzeti becslések, amelyek definíciói sokkal rugalmasabban kezelhetők, mintegy hárommilliárd hektárral több ilyen ellenőrzött erdőt mutatnak, mint a független vizsgálatok.

Fennáll a kockázata annak, hogy egyes országok azt állítva, hogy az állami ellenőrzés alatt álló erdők nagy mennyiségű károsanyagot nyelnek el, nem tesznek eleget az autókból, a háztartásokból és gyárakból származó károsanyagok csökkentéséért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik