Tudomány zöldövezet

Mi is tehetünk róla, hogy változik a Föld mágneses tere

Egy friss tanulmány alapján az emberi tevékenység a bolygó mágneses mezejére is hat – írja a ScienceAlert. A szakértők egy ideje tudják, hogy a mágneses pólusok folyamatosan vándorolnak, a kutatók pedig azt feltételezik, hogy a jelenséget több tényező, köztük a mélyben lévő forró, olvadt vas változásai irányítják.

Sansan Deng, a Kínai Földrajztudomány és Természeti Erőforrások Kutatóintézetének munkatársa és kollégái úgy vélik, hogy a folyamatban az emberi tevékenységnek is szerepe van.

Deng szerint az 1990-es években tapasztalt póluseltolódást a legnagyobb valószínűséggel a globális felmelegedéshez köthető gyorsuló olvadás idézte elő.

A csapat azt vizsgálta, hogy a földi vízkészlet (TWS) alakulása az elmúlt évtizedekben miként igazodott a megfigyelt pólusmozgáshoz. A vízkészlet alapvetően nő, amikor a felmelegedés hatására gyorsabban olvad a jégkészlet, de a TWS-t a talajvíz használata is alakítja. Mivel az érték befolyásolja, hogy a tömeg miként oszlik el a bolygón, a TWS közvetett módon a Föld forgására, illetve a mágnesességre is hat.

Adastra / Getty Images

Bár a pólusvándorlás természetes jelenségét régóta ismerik a szakemberek, az elmúlt időszakban mintha felgyorsult volna a folyamat. Dengék arra jutottak, hogy ennek hátterében az emberi tevékenység, egészen pontosan a TWS általunk okozott átalakulása állhat.

A pólusok eltolódása a mindennapi életet nem befolyásolja. A kutatók ennek ellenére úgy vélik, új eredményeik ismét igazolják, hogy jelentős hatást gyakorlunk bolygónkra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik