Nagyvilág

Ez okozhatja a Föld mágneses terének titokzatos változását

A Föld északi mágneses pólusa folyamatosan vándorol, szakértők egy csoportja pedig végre kideríthette, mi áll a jelenség hátterében – írja az IFLScience. Bolygónk mágneses sarkai nincsenek helyhez kötve, ezt az 1830-as években fedezték fel. Azóta a mágneses északi pólus mintegy 2250 kilométert mozdult el Kanadából Szibéria felé.

1990 és 2005 között a vándorlás gyorsasága évi 15 kilométerről 50-60-ra nőtt.

A mégneses sarkokat a bolygó belsejében mozgó forró, olvadt vas irányítja. A kutatók úgy gondolják, hogy a mostani keleti irányú elmozdulást az idézte elő, hogy 1970 és 1999 között megváltozott az anyag áramlásának mintája.

Kép: Getty Images

Phil Livermore, a Leeds-i Egyetem munkatársa csapatával arra jutott, hogy az északi mágneses sarkot két mágneses térrész irányítja, az egyik Kanada, a másik pedig Szibéria alatt található. A két régió között egyfajta háború zajlik, hogy melyik tudja kontrollálni a pólust. Az utóbbi időkben előbbi gyengült, utóbbi pedig kissé megerősödött, ez pedig magyarázatot ad a vándorlás felgyorsulására.

A vizsgálatban a szakértők az Európai Űrügynökség Swarm műholdjainak adatait elemezték. A három űreszköz a Föld magjából, köpenyéből, kérgéből, óceánjaiból, ionoszférájából és magnetoszférájából érkező mágneses jeleket vizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik