Tudomány zöldövezet

Újabb tevecsikók születtek Szegeden

Három fiatal szurikáta érkezett, illetve két újabb tevecsikó született az elmúlt hetekben a Szegedi Vadasparkban – tájékoztatta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója az MTI-t. A két nőstény csikóval együtt immár három teve jött világra idén Szegeden.

Kapcsolódó
Tevecsikó született Szegeden
A kicsi a Hanna nevet kapta.

A vadasparkban Ázsiában őshonos kétpúpú tevéket gondoznak, emellett valamennyi dél-amerikai teveféle is megtekinthető Szegeden: a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, illetve a két háziállat, a szelíd alpaka és a láma.

Az intézménybe idén három fiatal szurikáta is beköltözött: két hím Pécsről, egy nőstény pedig Budapestről érkezett. A szurikáták Dél-Afrika száraz szavannáin nagy családokban élnek, amelyekben csak az alfa-nőstény szaporodik, a többiek segítenek az utódok nevelésében. A kölykök, tizenegy hetes vemhesség után, október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra.


A 700 gramm körüli testtömegű cibetmacska-félék szorosan együttműködő családokban élnek, amelyek egymással időnként véres harcokat is vívhatnak. Kiterjedt üregrendszereket ásnak, amely védelmet biztosít számukra a ragadozókkal szemben. Táplálékuk jelentős részét ízeltlábúak, köztük mérges skorpiók, illetve kisebb gerincesek teszik ki, de gyümölcsöt is fogyasztanak. Hasonlóan más üregekben élő kisemlősökhöz – például az ürgéhez és a prérikutyához – a szurikátáknál is vannak őrszemek, akik a veszélyt lesik, többnyire állva vagy felegyenesedve ülve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik