Tudomány

Ki nyerne: a kardszárnyú delfin vagy a fehér cápa?

Szakértők egy csoportja egy San Francisco közelében lévő tengeri természetvédelmi terület ragadozóit vizsgálta – írja a USA Today. Az adatok alapján a fehér cápák nemcsak elmenekülnek a környékről, amikor kardszárnyú delfineket észlelnek, de egy egész szezonon át vissza sem tértek a területre.

Salvador Jorgensen, a Monterey-öböli Akvárium munkatársa szerint amikor a cápák kardszárnyúakkal találkoznak, elhagyják kedvelt vadászterületeiket, és egy éven át akkor is távol maradnak, ha a delfinek csak gyorsan átvonultak a térségen. A szakértők elefántfókákra vadászó fehér cápákat figyeltek meg, amikor észrevették, hogy kardszárnyúak érkeznek a környékre. A cápák percekkel a ragadozók megjelenése után csoportosan megindultak a partoktól távolabbi területekre.

A menekülő cápák között kifejezetten nagy és erős példányok is akadtak.

A kutatók az állatok közvetlen megfigyelése mellett jeladók adatait is elemezték.

Fotó: iStock

A szakértők szerint a kardszárnyúak és a fehér cápák konfliktusa kedvez a fókáknak, hiszen a delfinek megjelenése és a cápák menekülése után hetedannyi támadás éri őket.

Miután a kardszárnyú delfinek megjelennek, egyetlen cápa sem látható, és nem találkozunk több zsákmányejtéssel

– mondta Scot Anderson, a csapat tagja.

A tengerekben a ragadozók közti interakciók vizsgálata sokkal nehezebb, mint a szárazföldön. Az új kutatás nem fedte fel, hogy az érintett kardszárnyúak korábban vadásztak-e a cápákra, ugyanakkor feltételezhető, hogy a halak félelmének van oka.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik