Tudomány zöldövezet

Már ott tartunk, hogy a Nagy-korallzátony koralljainak 99 százaléka veszélyben van

BRUSINI Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
BRUSINI Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

A Nagy-korallzátony koralljainak 70-99 százaléka fog elpusztulni, ha semmit nem változtatunk, és nem teszünk komolyabb erőfeszítéseket a megvédésük érdekében – derült ki egy friss jelentésből, amelyet az Ausztrál Tudományos Akadémia készített – olvasható a The Sidney Morning Heraldban. A szakértők azt is megjegyezték, hogy a párizsi klímaegyezményben kitűzött 1,5 Celsius-fokos emelkedési limit gyakorlatilag már elérhetetlen.

Ezt abból következtették ki, hogy már csak három-négy évünk van arra, hogy drasztikusan csökkentsük a kibocsátást, enélkül a legoptimistább cél már nem érhető el. Ha a másfél fokos melegedés marad, a zátony területe 70-90 százalékkal fog csökkenni,

ha az emelkedés 2 Celsius-fokos lesz, a korallok mindössze 1 százaléka élheti túl.

Ha a melegedést sikerülne stabilizálni, a korallok nagy része előbb-utóbb visszatérne a zátonyra. Ha ez nem történik meg, a korallok helyét átvehetik a tengeri moszatok, növények és baktériumok. A szakértők szerint bár az ipari termelés kezdetétől átlagosan 1,1 Celsius-fokkal lett magasabb mostanra a hőmérséklet, Ausztrália különösen aránytalanul szenvedi meg a melegedést, itt már 1,4 Celsius-foknál tart az átlaghőmérséklet emelkedése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik