Tudomány zöldövezet

Hozzánk hasonlóan álmodhatnak a polipok

_548901005677 / Getty Images
_548901005677 / Getty Images

Szakértők egy csoportja polipok alvását vizsgálva érdekes felfedezésre jutott – írja az IFLScience. Az eredmények alapján elképzelhető, hogy az élőlények is tapasztalnak álomszerű állapotot.

Arra nincs módszer, hogy pontosan felmérjük, mit érez vagy lát egy állat, miközben alszik. Aki azonban látott már kutyát alvás közben mozogni, sejtheti, hogy az ebek is álmodnak. A kutatók sokáig úgy vélték, hogy az alvás REM fázisa (gyors szemmozgás) csak emlősökre és madarakra jellemző, a szakállas agámákkal végzett kísérletek alapján ugyanakkor az alvás alatt egyes hüllőknél is kialakulhatnak hasonló agyhullámok. Sőt a tintahalaknak is két jól elkülöníthető alvási állapotuk van, melyek közül az egyik a REM megfelelője lehet.

Sidarta Ribeiro, a Rio Grande do Norte-i Szövetségi Egyetem munkatársa és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a polipoknál is megfigyelhető-e a jelenség. Az élőlények intelligenciája lenyűgöző és jól ismert.

Az új vizsgálat alapján az állatoknál is két fázis, egy aktívabb és egy csendesebb szakasz jellemzi az alvást. A csapat az Octopus insularis fajjal folytatott kísérletet, az élőlénynél rövid, általában 41 másodperces aktív periódusokat dokumentáltak.

Ezen fázisok során a példányok megváltoztatták bőrük színét és textúráját.

Hasonló viselkedés akkor figyelhető meg, amikor a polipok álcázzák magukat, vagy megpróbálnak jelezni társaiknak. Az aktív alvás során az egyedek izmaikat és tapadókorongjaikat is összehúzták, és szemük is mozgott.

Ribeiro szerint az aktív szakaszok jellemzően hosszabb, legalább 6 perces csendes periódusok után következnek. A ciklusok 30-40 percesek, de a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az életkorral változik az alvási mintázat. Az aktív fázisok elsőre akár éber időszakoknak is tűnhetnek, az adatok alapján ugyanakkor a polipok ilyenkor nem reagáltak vizuális ingerekre.

Úgy tűnik, a polipok alvása bizonyos szempontból hasonlít a miénkre. Mindez meglepő, hiszen evolúciós ágaink nagyjából 500 millió éve váltak külön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik