Tudomány zöldövezet

Betegségekkel állnak bosszút rajtunk az erdők

Jelentős statisztikai összefüggést találtak az erdők irtása és az állatvilágból származó betegségek kialakulása között – írja az MTI. Az új tanulmány alapján az olajpálma-ültetvények esetében például minél nagyobb területet foglal el a mezőgazdaság, annál gyakrabban jelentkeznek új fertőzések. Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az átgondolatlan erdősítés is növelheti az ilyen betegségek számát.

A pontos ökológiai mechanizmust nem ismerjük még, de feltételezhető, hogy az ültetvények a természetes erdős területek kárára fejlődnek, az újratelepítés pedig főként monokulturális erdőkből áll, melyeket a füves területek kárára alakítanak ki

– mondta Serge Morand, a párizsi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) munkatársa. A földhasználat mindkét változása a biológiai sokszínűség csökkenésével jár, a leegyszerűsödött életterek pedig kedvezőek a kórokozók számára.

Martin Harvey / Getty Images

A kutatók szerint egy egészséges, fajokban gazdag erdőben egy sor ragadozó szűri meg, illetve iktatja ki a betegségeket. Ha egy ilyen ökoszisztémát olajpálma-ültetvénnyel, szójamezővel vagy eukalipuszokkal helyettesítenek, a különleges igényű fajok eltűnnek, és az olyan állatok kezdenek el szaporodni, mint a patkányok és a szúnyogok, amelyek patogéneket terjesztenek.

Morand kollégájával, Claire Lajaunie-vel, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet munkatársával az 1990 és 2016 közötti, a világ különböző pontjairól származó információkat elemezte. Vizsgálatukhoz az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világbank adatait használták fel. Egy fertőző betegségekkel foglalkozó adatbázis alapján az érintett időszakban több ezer járvány alakult ki, amelyeknél a kórokozók közvetlenül vagy közvetve, például rovarok révén kerültek az állati gazdatestből az emberre.

Az ilyen betegségek megjelenését a kutatók összefüggésbe hozták az adott ország erdős területeinek és olajpálma-ültetvényeinek méretével, illetve demográfiai adataival. Erős kapcsolatot találtak a fakitermelés és a járványok, például a malária és az ebola között a trópusi országokban, így Brazíliában, Peruban, Bolíviában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, Indonéziában, Mianmarban és Malajziában. Ezzel szemben a mérsékelt övi régiókban, például az Egyesült Államokban, Kínában és Európában a fatelepítés és a betegségek között mutattak ki kapcsolatot. Ilyen betegség többek közt a kullancsok által terjesztett Lyme-kór.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik