Tudomány zöldövezet

A világ esőerdőinek nagy részét már elpusztítottuk

Egy friss jelentés alapján a világ esőerdeinek mintegy kétharmadát elpusztította vagy tönkretette már az emberiség – írja az MTI. Az esőerdők védelmével foglalkozó Rainforest Foundation Norway nevű szervezet szerint az elsősorban mezőgazdasági célú fakitermelés és talajátalakítás miatt a bolygó ősi trópusi esőerdőinek 34 százaléka eltűnt, további 30 százaléka pedig annyira megrongálódott, hogy sebezhetővé vált a tüzekkel és a későbbi pusztulással szemben.

A 2002 óta végbement pusztítás több mint 50 százaléka az Amazonas-medencét és a környező területeket érintette.

Anders Krogh, a jelentés egyik szerzője szerint a szén-dioxid-elnyelő esőerdők eltűnésével erősödhet az éghajlatváltozás, ami megnehezíti a még megmaradt erdőterületek túlélését. „Ez egy rémisztő körforgás” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy 2002 és 2019 között nagyobb erdőterület tűnt el a Föld színéről, mint Franciaország.

Lucas Ninno / Getty Images

Az amazóniai esőerdő brazíliai része jelentős nyomás alatt van évtizedek óta, mivel a mezőgazdasági termelés fellendülése miatt nagy erdőterületeket alakítanak át termőföldekké és legelőkké. A folyamat csak súlyosbodott, mióta Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-ben hivatalba lépett. Ennek ellenére az Amazonas vidéke jelenti a legnagyobb reményt a még megmaradt esőerdők megőrzésére. Az amazóniai és a szomszédos esőerdők alkotják a bolygó még érintetlen trópusi erdőfelületének 73,5 százalékát.

A többségében Indonéziához tartozó délkelet-ázsiai szigetek a második helyen állnak a 2002 óta végbement, esetükben elsősorban a pálmaolaj ültetvények kialakítását szolgáló erdőpusztítás tekintetében. Harmadik helyen Közép-Afrika áll, ahol a Kongó folyó medencéjének környékére összpontosul a mezőgazdasági és fakitermelési célokat szolgáló erdőirtás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik