Tudomány zöldövezet

Film készült Pablo Escobar vízilovairól

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

Noha Pablo Escobar évtizedek óta halott, hatása még ma is érezhető Kolumbiában. Az eredetileg a drogbáró állatkertjéhez tartozó vízilovak például már a helyi környezetben élnek, a populáció 100-150 egyedet számlálhat, az állatok pedig komoly fenyegetést jelentenek az őshonos élővilágra. Az élőlényekről szóló, Vadászat Escobar vízilovaira című dokumentumfilmet március 4-én 19 órakor mutatják be a Viasat Nature műsorán.

Escobar az 1980-as években szállíttatott Kolumbiába négy vízilovat – egy hímet és három nőstényt. Később az egyedek megszöktek, valóságos inváziót indítva a környéken.

A vízilovaknak semmi keresnivalójuk Dél-Amerikában: nemcsak a helyi ökoszisztémára, hanem az emberekre is veszélyt jelentenek.

Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben szabadon élhettek a régióban, a kolumbiai törvények szerint ugyanis nem szabad levadászni őket. A problémát súlyosbítja, hogy a vízilovak kétszer gyorsabban szaporodnak, mint Afrikában.

Vadászat Escobar vízilovaira stábja egy állatorvost és egy vadállatok befogására szakosodott szakembert kért fel a helyzet megvizsgálására és esetleges enyhítésére. Mint kiderült, Escobar egykori farmján még most is legalább 30 víziló él, amelyek szabadon járnak ki-be a parkba. A páros rögzített kamerákkal követte nyomon az állatok mozgását, és arra jutottak, hogy éjszakánként, amikor az élőlények a legaktívabbak, több mint 10 kilométerre vándorolnak el a drogbáró birtokától. A példányok közül több végleg elhagyta a korábbi lakhelyet, még az egykori állatkerttől 60 kilométerre is találtak állatokat.

Míg a vízilovak Afrikában szárazság idején nem tudnak szaporodni, addig Kolumbiában, ahol mindig zöld a fű, folyamatosan nőhet a populáció, és ez teljesen feldúlhatja a helyi ökoszisztémát. Az ürülékük például az oxigéntartalom csökkentésével komoly halpusztuláshoz vezethet. A helyi halászok szerint a vízilovak által meghódított folyókból a halak mellett eltűntek a tengeritehenek, de a teknősök száma is csökkent.

A szakértők úgy vélik, az egyetlen mód, amivel a szaporulat megállítható, a születésszabályozás, ehhez viszont ivartalanítani kell az állatokat. Az eljárás óriási kihívást jelent egy kéttonnás állat esetében, melynek befogására és szállítására Kolumbiában senki sincs felkészülve.

Kapcsolódó
Elpusztíthatják Pablo Escobar vízilovait
A drogbáró állatkertjéből kiszabadult vízilovak elkezdték meghódítani a környéket.

Annak ellenére, hogy a kolumbiai vízilovak a helyiek körében egyfajta látványosságnak számítanak, a legújabb híradások alapján a kormány mégis a kiirtásuk mellett dönthet. A Vadászat Escobar vízilovaira szakértői versenyt futnak az idővel, hogy bizonyítsák: van humánusabb módszer is a katasztrófa megállítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik