Tudomány

Sarkvidéki hideg jön a hétvégén

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A szombati hidegfront átkeverte felettünk a levegőt, de komoly lehűlést nem hozott – hogy miért, arról itt írtunk bővebben. A front továbbállt, helyét egy Nyugat-Európa felől érkező anticiklon vette át, hétfőtől melegedés vette kezdetét. Ez így is marad egészen csütötökig, a napos időt nem zavarják felhők, esőre várható, a hőmérséklet maximuma elérheti a 12-18 fokot.

Pénteken aztán egy markáns hidegfront tör térségünkbe, az áprilist idéző tavaszból február elejére zuhanunk vissza

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hózápor és mínuszok

A háttérben a már sokszor emlegetett, észak-déli irányú hullámokat vető meridionális áramlás áll, amelynek hirtelen az ellentétes oldalára kerülünk. Sarkvidéki hideg érkezik északról, hétvégén délutánonként is legfeljebb 3-8 fokot mérhetünk, éjszaka pedig bárhol számíthatunk fagyra. Sőt, amikor a front átvonulásával csillapszik a szél ereje, hajnalonként néhol akár -5, -8 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Pénteken sok helyen számíthatunk esőre, a hegyekben egy-egy hózáporra, de sok csapadék nem valószínű, a sarkvidéki légtömeg meglehetősen száraz.

Az újabb változásra március 9-ig kell várni, amikor is a Kárpát-medence egy nyugat-európai ciklon előoldalára kerül.

Változékony folytatás

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint 9-10-től ismét felmelegedés kezdődik, de ezt a mostani 15-18 fokot nem fogjuk elérni. Változékony, viszonylag hűvös, esős lesz az idő, a vastag felhőzet mellett a hőmérséklet 9-10 fokig emelkedik majd napközben, de az éjjeli fagyok megszűnnek.

A jelenlegi állás szerint egy héttel később, a nemzeti ünnepünket követő napokban pedig egy mediterrán ciklon teszi izgalmassá a hétköznapokat. A meteorológus szerint a 2013-as országos hóvihar valószínűleg nem ismétlődik meg, de ismét megmutatja magát a tél.

Egy mediterrán ciklon akár havat is hozhat az Alpokalja térségébe, a hőmérséklet egy fokra süllyedhet, míg keleten, Szeged-Debrecen vonalában 12-13 fokot mérhetünk. Annyi teljesen biztos, hogy a tél még nem adta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik