Tudomány

A meteorológiai tévedések hete jön

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Egy kiterjedt anticiklonnak köszönhetően a héten tovább folytatódik az átverésekkel teli tavaszi idő. A továbbra is nyugat-keleti irányú zonális áramlás nem kedvez a szélsőségeknek, de az úgynevezett sugárzási egyenleg február végére jellemző erős behatároltsága a mindennapok szintjén jelentős időjárási tényező.

Előre jelezhető, hogy hőmérsékleti értékek terén ez lesz a nagy előrejelzési tévedések hete

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük, miről is van szó.

Nincs megbízható előrejelzés

Néhány száz méteres magasságban melegebb légrétegek találhatók felettünk, ami az eseménytelen időjárásnak köszönhetően megakadályozza a keveredést, „leszorítja” a talajhoz a hűvösebb levegőt. A Nap állása viszont egyre magasabb, ahol eljut a felszínre, ott már jelentősen képes azt felmelegíteni, éjszakánként viszont még erős a hőveszteség.

Mindebből az következik, hogy hajnalban és esténként sok helyütt országszerte erős köd képződik, és gyakorlatilag képtelenség megmondani, mely területeken és mikor szakad fel. Innentől kezdve pedig a meteorológus szavait alátámasztó, a hétre érvényes tételmondat így hangzik:

A tartósan felhős, ködös területeken 5-6, míg a napsütötte részeken 17-18 fokig emelkedhet a maximumhőmérséklet.

Ennek tükrében az ország egészét lefedő, pontos előrejelzés lehetetlen. A hőmérséklet akár kis területen is jókora eltérést mutathat, ám annyi biztos, hogy eső és számottevő légmozgás nem várható. Ez egyébként egy átmeneti időjárási helyzet, a „Nap és a köd harca”, október-november szimmetriája: ha ugyanis télen áll be az inverzió, akkor a párás, szürke, ködös idő meg is marad, nincsenek ilyen eltérések.

Változás március elején

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzéséből azonban már látszik némi változás. Szombaton egy gyenge hidegfront érkezik elhanyagolható mennyiségű – egy-két milliméternyi – csapadékkal, ami átkeveri a levegőt.

Nagyon komoly lehűlést nem okoz, hiszen a magasból „bekevert” levegő melegebb, mint a talajmenti átlag. Inkább azt mondhatjuk, hogy kiegyenlíti a hőmérsékletet azzal, hogy eloszlatja a ködöt, és ott is 8-10 fokos maximumokat mérhetünk majd, ahol korábban 15-18 fokot mutattak a hőmérők.

Március első hetében ismét melegedés várható, és a jelenlegi állás szerint 4-5 napig tart majd, amikor is március 5. magasságában jelentős változás ígérkezik. Az áramlás irányt vált, a zonalitás helyébe az észak-déli irányú meridionalitás válik uralkodóvá.

Ez pedig, ahogy a korábbiakban bőven megtapasztalhattuk, komoly szélsőségeket képes okozni. Ma még korai megmondani, hogy hazánk a hullám völgyébe vagy felszálló ágába kerül majd, azaz északi hideg, vagy déli meleg érkezik-e fölénk – a hibahatár most még több ezer kilométer is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik