Tudomány

Melegebb lesz az idei tavasz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A kontinens nyugati részén az átlagosnál hidegebb, míg a középső és keleti területeken várhatóan melegebb lesz a tavasz. A csapadékban lehetnek kilengések, de a három hónap átlaga kiegyenlített, súlyos aszály nem látszik.

A nagyon hosszú távú meteorológiai előrejelzéseknek megvannak a korlátai, ám nagy skálájú folyamatok tükrében többé-kevésbé modellezhető, milyen forgatókönyvekre számíthatunk a tavaszi hónapokban. A Kiderül.hu a Severe Weather Europe meteorológusainak elemzését mutatja be, amelyben három fő modell (ECMWF, UKMO, CFSv2) eredményeit hasonlították össze.

Kiemelik, hogy az elemzés nem az egyes napok időjárását hivatott bemutatni, célja egy átfogó kép megadása a három tavaszi hónap átlagos időjárási karakterisztikáját illetően, az esetek 40-60 százalékát láttatja.

Keleten meleg, nyugaton hideg

Európában az az ECMWF-modell eredményei szerint nyugat-kelet irányú melegedésre számíthatunk. Nyugat-Európát az Atlanti-óceán felől érkező, hűvösebb légtömegek hűtik, ami annyit tesz, hogy alkalmanként észak, északnyugat felől hidegebb levegő érkezhet Európa nyugati, és némely középső területei fölé. Mindez a megszokottnál hűvösebb időszakokat eredményez, amelyek veszélyeztetik az ébredő természetet.

Kelet felé haladva egyre enyhébb viszonyok kialakulása valószínű, mind a CFS, mind az UKMO modell nagyon hasonló eredményre jut, szintén nyugat-kelet irányú enyhülésről számol be. Az UKMO esetén megemlíthető, hogy Nyugat-Európában mindenhol tetten érhető a hideg légtömegek hatása, kelet felé pedig térben korábban és nagyobb mértékben jelenik meg az enyhébb tavasz lehetősége. Összességében elmondható, hogy

kontinens középső és keleti területein várhatóan az átlagosnál melegebb lesz a tavasz.

Súlyos aszály nem várható

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek hidegfrontok és hidegebb tavaszi napok; mindössze azt, hogy ritkábban érkeznek majd hidegfrontok és hidegebb légtömegek ezekre a részekre. A kontinens nyugati és középső régiójának nyugati felén több alkalommal is számítani kell a meleg periódusokat megszakító hidegbetörésekre észak, északnyugat felől, mely növeli a fagykárok esélyét, különösen a tavasz közepétől az időszak végéig, amikor a növényzet már teljes fejlődésben van.

A három hónap átlagában Európa meglehetősen semleges a csapadék szempontjából. Súlyos aszálytendenciák nem láthatóak, ugyanakkor az egyes hónapokon belül elképzelhetőek ellentétes irányú kilengések, melyek a három hónap tálagában kiegyenlítik egymást. Valamivel átlag feletti tavaszi csapadékösszeg északon jelentkezhet. Nyugat-Európában a megszokottnál szárazabb tavasz várható az ECMWF-modell előrejelzése szerint, a CFS-modell Nyugat-Európára sokkal szárazabb tavaszt vetít előre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik