Tudomány

Gyermekekhez köthető tárgyakat találtak egy lengyelországi haláltáborban

Négy gyermek azonosító cédulájára bukkantak a kelet-lengyelországi sobibóri megsemmisítő tábornál – írja a Live Science. A fémlapocskák mind különbözőek, a szakértők arra gyanakodnak, hogy a tárgyakat szüleik adták át, mielőtt elválasztották őket gyermekeiktől. Yoram Haimi, az Izraeli Régészeti Hivatal munkatársa szerint a szülők talán abban bíztak, hogy a cédulák segíthetnek a gyermekeknek a hazatérésben. A kutató részt vesz a Sobibórnál zajló ásatásokon, a régész nagybátyját is a haláltáborban ölték meg.

JANEK SKARZYNSKI / AFP

Sobibórnál egyes becslések alapján 1942 májusa és 1943 októbere között mintegy 250 ezer emberrel, többnyire lengyel zsidókkal végeztek. A szakértők az első cédulát a tábor vasúti peronjánál találták meg, ez egy hatéves kislányhoz, Lea Judith De La Penhához tartozott, aki 1943-ban halt meg. A másik három fémlapot 2012 és 2014 között azonosították azon a területen, ahol a gázkamra, a krematórium és egy tömegsír volt. Ezek a nyolcéves Deddie Zaktól, 12 éves Annie Kappertől és a 11 éves David Juda Van der Veldétől származnak, mindegyik gyermeket 1943-ban ölték meg. Az azonosítókon a gyermekek neve mellett a születési dátum, illetve szülőváros is olvasható. Mindegyik lap tulajdonosa Amszterdamból származott, útjuk pedig a vasúti feljegyzések alapján jól követhető.

A gyermekek közül néhányat egy tömegdeportálással juttattak el Sobibórba: egyszerre 1300 négy-nyolcévest hurcoltak el a haláltáborba, ahol rögtön a gázkamrába terelték őket.

Az ásatás során a 350 négyzetméteres gázkamrát is feltárták, a becslések alapján itt tíz perc alatt 800-900 embert gyilkolhattak meg. Haimi szerint a haláltáborban a véltnél is több embert ölhettek meg.

1943. október 14-én egy lázadás tört ki Sobibórban: nagyjából 300-an próbáltak meg kimenekülni, közülük azonban csak mintegy 50-en élték túl a felkelést. A lázadás során több tiszt meghalt. Heinrich Himmler ezt követően elrendelte a tábor felszámolását: a tábor életben maradt foglyait megölték, a nyomokat pedig 1943 novemberében eltűntették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik