Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztulnak a madarak Szenegálban

Legalább 750 pelikán pusztult el a Szenegál északi részén fekvő Djoudj Nemzeti Madárrezervátumban – írja az MTI. A jelenség miatt a parkot bezárták.

A tömeges pusztulást okát vizsgálják, a madárinfluenzát azonban az első elemzések kizárták.

A rezervátum vadőrei január 23-án egy lápos részen 740 fiatal és 10 felnőtt pelikán tetemét találták meg. A környezetvédelmi miniszter azonnal boncolást rendelt el.

A maradványokat utóbb elővigyázatosságból elégették, a látogatást, így a park folyóin szokásos kenutúrákat felfüggesztették. A rezervátum 1981-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, az ország kedvelt turisztikai célpontja.

Jean Mayet / Biosphoto / Biosphoto via AFP

A Djoudj a Szenegál-folyó deltavidékén terül el, szavannái, csatornái, mocsarai és tavai majdnem 400 faj több mint hárommillió költözőmadarának adnak otthont minden évben, miután a Szahara felett átrepülve megérkeznek Nyugat-Afrikába. A szokatlan állatpusztulás okai közül a madárinfluenzát már kizárták. Nemrég az ország nyugati részében egy gazdaságban ütötte fel a fejét a H5N1, és csak mintegy 100 ezer jószág leölésével sikerült megfékezni.

„A madárinfluenza csak a magvakon élő szárnyasokat sújtja, a pelikán azonban halat eszik. Nem írhatjuk a H5N1 számlájára a pusztulásukat. Meg kell várnunk a laboreredményeket, néhány napon belül megkapjuk őket” – mondta el az AFP-nek Bocar Thiam, a rezervátum igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik