Tudomány

Különleges bolygórendszert fedeztek fel

A Berni Egyetem és Genfi Egyetem egy kivételes bolygócsoportot fedezett fel a Cheops űrtávcső segítségével – írja az MTI. A 200 fényévre fekvő hat bolygó harmonikus ritmusban kering a TOI-178 jelű csillag körül.

A NASA TESS bolygóvadász űrteleszkópja először három égitestre bukkantak. A rendszerrel egy nemzetközi kutatócsoport kezdett el alaposabban foglalkozni, a szakértők többek közt a chilei Európai Déli Obszervatórium Espresso spektrográfjának segítségével felfedezték a rendszer két további objektumát.

Az addig felfedezett öt égitest a Szobrász csillagképben harmonikusan kering, 2, 3, 6, 10, illetve 20 nap alatt kerülik meg csillagukat.

A számok aránya egyszerű törteket ad ki.

„Elméletünk alapján a harmóniába illeszkedve kellett lennie még egy bolygónak, amely keringési idejének 15 nap körül kellett lennie” – mondta Adrien Leleu berni asztrofizikus. Az elképzelést utóbb sikerült igazolni, a Cheops megtalálta a hatodik égitestet is, amely 15 nap alatt kerüli meg a csillagot.

ESO

Az utóbbi felfedezés kis híján meghiúsult, amikor október elején egy kínai műhold kisebb törmelékdarabja veszélyes közelségbe került a Cheopshoz. Elkerülő manővert hajtottak végre a kutatók, így sikerült megakadályozni az ütközést.

A hat bolygó különböző sűrűségű, szélességük 1,1 és 3 földsugár között mozog. Kate Isaak, az Európai Űrügynökség (ESA) projektvezetője szerint ez az első alkalom, amikor ilyen eltűrő sűrűségű bolygókból álló rendszert figyeltek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik