Tudomány zöldövezet

Elkeseredett küzdelem folyik, hogy megóvják ezt a kihalás szélén álló állatot

A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb két embrióját sikerült létrehoznia decemberben egy nemzetközi csoportnak – írja az MTI. Az alfajnak már csak két képviselője él, mindkettő nőstény.

A petesejteket december 13-án gyűjtötték be a kenyai Ol Pejeta Rezervátumban élő két utolsó nősténytől, a csehországi Dvur Králové-i állatkert tulajdonában lévő Najintól és Fatutól. A petesejteket a cremonai Avantea laboratóriumba szállították, ahol megtermékenyítették őket a két utolsó hím, a 2018-ban elpusztult Sudan és a már korábban elpusztult Suni lefagyasztott spermájával.

Jan Stejskal, a Dvur Králové-i állatkert munkatársa szerint a mostaniakkal együtt már öt életképes embrióval rendelkeznek a kutatók.

Az alfaj megmentéséhez ugyanakkor embriók tucatjaira lenne szükség.

Az embriókat a legközelebbi rokon alfaj, a déli szélesszájú orrszarvú fiatal nőstényeibe fogják beültetni, a még megmaradt két utolsó nőstény ugyanis már túl idős a vemhességhez.

Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Egy déli szélesszájú orrszarvú

A projektet tavaly áprilisban fel kellett függeszteni a koronavírus-járvány miatt, augusztusban azonban folytatódtak a munkálatok. A nyár végi petesejtbegyűjtés nem volt sikeres, egyetlen embriót sem sikerült létrehozni.

A program új szakaszának kezdetét jelenti, hogy egy hím déli szélesszájú orrszarvú érkezett az Ol Pejeta Rezervátumba. Azt várják, hogy viselkedésével jelezze a szakembereknek, amikor a legmegfelelőbb az idő az embriók beültetéséhez a dajkaállatokba. A nőstényekkel való összeengedést megelőzően a hímet ivartalanítani fogják.

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek Kenyába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik, ez viszont nem jött össze. A két utolsó hím spermáját tartósították a szakértők.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban is gyakori volt. Az évtizedekig tartó orvvadászat súlyosan megtizedelte a populációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik