Tudomány zöldövezet

Megmenekülhet a halálra ítélt galamb

Aashutosh Singh / 500px / Getty Images
Aashutosh Singh / 500px / Getty Images

Hamis volt az állítólag Amerikából Ausztráliába utazó versenygalamb szalagja – írja az MTI. Az azonosító alapján az állatot a helyi hatóságok veszélyforrásnak ítélték, a hírről mi is beszámoltunk.

A szalag miatt úgy hitték, hogy a Melbourne-ben, egy magánház kertjében december 26-án felfedezett madár egy versenygalamb, amelyik két hónappal korábban indult útnak Oregonból. A szakértők azt feltételezték, hogy az állat egy hajón, potyautasként tette meg a mintegy 13 ezer kilométeres utat.

Az ausztrál hatóságok csütörtökön veszélyesnek ítélték az élelmiszer-biztonságra és a helyi állatokra, ezért azt tervezték, hogy a törvénynek megfelelően elpusztítják. Pénteken azonban Deone Roberts, az oklahomai székhelyű American Racing Pigeon Union versenygalamb-egyesület képviselője azt közölte, hogy a szalag hamis, a fotókon ugyanis nem az a példány szerepel, amelyhez az azonosító tartozik.

Az ausztrál szalag hamisítvány, az állat egyértelműen nem az Egyesült Államokból származik. Nem szükséges megölni

– mondta Roberts, hozzátéve, hogy egyre gyakoribb a madarak azonosítóinak hamisítása, aminek célja a potenciális vásárlók megtévesztése. A galambversenyek egyre népszerűbbek, így az egyedek ára is emelkedik. Eddig a legtöbbet, 1,6 millió eurót (mintegy 575 millió forintot) egy kínai licitáló fizetett novemberben egy belga versenygalambért.

Kapcsolódó

A Biden után Joe-nak elnevezett galambról Michael McCormack ausztrál miniszterelnök azt mondta, nem kívánja a madár halálát, de ha Amerikából érkezett, nem lesz neki kegyelem. Kevin Celli-Bird melbourne-i lakost, aki kertjében az állatot megtalálta, meglepték a fejlemények, és kérte, hogy ne pusztítsák el az egyedet. A férfi lépett kapcsolatba az amerikai galambászokkal, hogy a szalagon talált szám alapján keressék meg az állat tulajdonosát.

Az azonosítón egy szám és egy szimbólum is volt, ám Celli-Bird nem emlékezett az ábrára, és nem tudta befogni a madarat. A számhoz tartozó valódi galamb egy október 29-i oregoni versenyről tűnt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik