Tudomány zöldövezet

Két nap alatt 90 tonna szemetet szedtek össze Bali partjain

90 tonna szemetet gyűjtöttek össze a hétvégén Bali híres strandjain – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A hatóságok már alig tudnak lépést tartani a monszunszezonban partra vetődő hatalmas mennyiségű műanyaggal. A badungi környezet- és közegészségügyi hatóság Kuta, Legian és Seminyak strandjait tisztította meg pénteken és szombaton.

Az indonéz kormány 2020 áprilisában hirdetett országos stratégiát a tengeri környezetre és a gazdaságra egyaránt fenyegetést jelentő műanyaghulladék problémájának megoldására.

Denise Hardesty, az ausztrál kormányzati tudomány szervezet (CSIRO) munkatársa szerint a szemét évről évre egyre súlyosbodó problémát jelent Bali partjain. Az indonéz kormány munkáját segítő kutató hozzátette, hogy a hulladék valószínűleg nem messziről érkezik, és az indonéz szigetvilág más területeire is hasonló sors várhat.

Bali délnyugati partszakaszain az esős és szeles monszunszezonban halmozódik fel a szemét. Hardesty szerint a fokozódó hulladékmennyiség összhangban van a műanyagtermelés globális növekedésével.

SONNY TUMBELAKA / AFP

A helyiek egyéni és közösségi szinten is próbálják csökkenteni a műanyagtermékek használatát. A CSIRO egy olyan új módszer bevezetését tervezi Indonéziában, amely egyebek között mesterséges intelligenciát használva követné nyomon a szemét útját és azonosítaná a gócpontokat. Gede Hendrawan, a Balin működő Udayana Egyetem szakértője úgy véli, az egyik legfőbb probléma Indonézia nem megfelelő hulladékkezelési rendszere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik