Tudomány zöldövezet

Akciótervet hirdetett a japán kormány

Mischa Keijser / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP
Mischa Keijser / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP
A zöld növekedés stratégiája néven fogadott el akciótervet a japán kormány, az ország 2050-re el akarja érni a zéró károsanyag-kibocsátását.

Az akcióterv egyik fő célja 2000 milliárd dolláros növekedést generálni a környezetbarát beruházások és termelés területén az évszázad közepéig. Ösztönözni akarják a közműveket, hogy minél gyorsabban álljanak át a megújuló energiaforrások és a hidrogén alkalmazására, és hogy a 2030-as évek közepén az autógyárak már csak elektromos meghajtású járműveket gyártsanak.

A világ előtt álló környezetvédelmi feladatokkal a zöld beruházásokban lehetőséget kell látni, nem pedig terhet

– mondta Szuga Josihide kormányfő.

A stratégia végrehajtásához az országnak 30-50 százalékkal több elektromos energiára lesz szüksége, a megújuló energiaforrásokból pedig a mostani háromszorosára, ami az összes energiafogyasztás 50-60 százalékát teszi majd ki. A lehető legnagyobbra akarják növelni az atomenergia mint „tiszta energiaforrás” termelését is.

Az MTI beszámolója szerint a terv 14 területen jelöl ki feladatokat, egyebek között tengeri szélerőművek építését, amelyek 2040-re már 45 gigawatt villamos energiát termelnének.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik