Tudomány zöldövezet

Több ezer liter szennyeződést távolítottak el a Ráckevei-Dunából

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Eddig mintegy 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel. A szervezet szerint vákuumszivattyús eszközök segítségével folyik tovább az olajszármazékok eltávolítása a víz felszínéről. A szakértők úgy vélik, hogy a december közepi eset Magyarország elmúlt 50 évének legsúlyosabb olajszennyezése.

Kapcsolódó
Évekre károsította a Dunát a Szigetszentmiklósnál beömlött olaj
Az OVF szerint ez az ország elmúlt 50 évének legsúlyosabb olajszennyezése.

Továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai az OVF koordinálásával. Csütörtökön folytatódott az ideiglenes kármentesítő út kiépítése, a már biztosított szakaszon pedig munkába állt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kotrója, amely nagy távolságról is ki tudja emelni a szennyezett anyagokat. A kotró feladata a már levágott, olajos vízi növényzet és a szennyezett iszap eltávolítása.

A szakemberek mintát is begyűjtöttek a talajból.

Úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat fognak végezni.

A kárelhárítási munkák befejezésével a terület a kármentesítésre alkalmas állapotba kerül, ez esztétikailag azonban még kifogásolható állapotot jelent.

Az OVF hétfőn tájékoztatott arról, hogy szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik. A vízügyi szakemberek sikeresen útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek, és megkezdték a helyreállítást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik