Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Tudomány zöldövezet

Évekre károsította a Dunát a Szigetszentmiklósnál beömlött olaj

Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esőviz-csatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében. A keddi, geodéziai GPS műszerekkel folytatott felmérés alapján elkészült a több mint 1800 négyzetméternyi szennyezett terület mentési terve. Az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a vízügy munkatársai, a mentést a természetvédelmi szakértők és a helyi horgász szövetség tagjai is segítik.

Az OVF szerint ez az ország elmúlt 50 évének legsúlyosabb olajszennyezése.

Az OVF koordinálásával a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei továbbra is folyamatosan dolgoztak a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba került olajszennyezés felszámolásán. Kedden folytatódott az olajjal érintkezett növényzet eltávolítása, illetve az ideiglenes kármentő út kialakítása. A veszélyes hulladékokat továbbra is konténerekbe rakva, elkülönítve tárolják a helyszínen.

Munkatársaink továbbra is nagy erőkkel dolgoznak!
Az elmúlt 50 év legsúlyosabb olajszennyezése az országban.
#csakavízügy #folyamatosavédekezés #súlyosszennyezés #amivízügyünk

Közzétette: Országos Vízügyi Főigazgatóság – OVF – 2020. december 15., kedd

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival folyamatosan egyezetnek a vízügy szakemberei a további ökológiai károk megelőzése és a meglévők mértékének csökkentése érdekében. Az elmúlt napokban nagy segítséget nyújtott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség is, melynek tagjai csónakjaikkal a vízen végzett munkában, míg szaktudásukkal a vízi élővilág megóvásában vettek részt. Az azonnali kárelhárítást munkatársaink igyekeznek vasárnapig befejezni, ám a teljes kármentesítés és a károk helyreállítása még várhatóan évekig is eltarthat.

Ajánlott videó