Tudomány zöldövezet

Meglepő eredményt hozott a találkozás három bálnával

Sergio Hanquet / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Sergio Hanquet / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Az ember azt gondolná, feltérképeztük, belaktuk már a Földet annyira, hogy egytonnás állatok nem maradnak észrevétlenül. Márpedig pont erre cáfolt rá három cet.

A bálnák a víz alatt messzire hatoló hangokkal kommunikálnak, minden fajnak megvan a maga „nyelve”, amely alapján a kutatók már a hangjuk alapján képesek őket azonosítani. November közepén a Sea Sheperd tagjai viszont eddig ismeretlen akusztikus jeleket fogtak. Egy csapat el is indult felkutatni a forrást a Mexikótól nyugatra fekvő San Benito-szigetekhez.

Új faj lehet

Itt rendkívül ritka csőrös cetek egy barátságos csoportjába botlottak, a három állat kibukkant a vízből, megközelítette a hajót, megkönnyítve ezzel a mintagyűjtést. Azt hitték, egy már ismert fajjal van dolguk, ám utólag, a fotókat elemezve észrevették, hogy a fogaik elhelyezkedése szokatlan.

Ez, és az ismeretlen hang együttesen pedig azt sugallja, hogy egy új fajt azonosítottak.

Az MTI beszámolója szerint a tudósok most a vízminták elemzésének eredményét várják, hátha találnak bőrsejteket, melyek alapján DNS-vizsgálatot végezhetnek, hogy kiderüljön, valóban új fajt fedeztek-e fel.

Sok a titok odalent

Jay Barlow, a San Diegó-i Scripps Oceanográfiai Kutatóintézet tudósa „óvatosan optimista” az új fajjal kapcsolatban. Ha a DNS-elemzés megerősíti, az ismert csőröscetfajok száma 24-re emelkedik. „Ez egy gigantikus állat, akkora súlya lehet, mint egy skót igáslónak, az egytonnás Clydesdale-nek. Képzeljük el, hogy egy ekkora állat élete a szárazföldön titokban marad. De tenger sok titkot rejt!” – fogalmazott.

A csőrös cetek hegyes pofájukról kapták nevüket, jellemzően a kontinensektől távol eső vizekben tartózkodnak. Akár ötméteresre is megnőnek, mégsem könnyű őket megfigyelni, mert általában több mint 900 méteres mélységben élnek, csak időnként bukkannak a felszínre levegőért.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik