Tudomány zöldövezet

Rejtélyes módon pusztulnak a bálnák a francia partoknál – videó

Franciaországban egy átlagos évben három, de évente legfeljebb tíz bálnatetemet mos partra a víz, az utóbbi hat hétben ehhez képest hat közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus) pusztult el az ország nyugati tengerpartjainál.

„Szinte járványszerű, de legalábbis rendellenes a halálesetek száma” – mondta a Reutersnek Willy Dabin, a Pelagis Obszervatórium kutatója.

A közönséges barázdásbálna a kék bálna után a második legnagyobb, ma is élő állatfaj. Az elpusztult egyedek mindegyike alultáplált volt, és vérzést találtak a szív- és légzőrendszerükben.

A legutóbbi, közel 16 méteres és 10 tonnás tetemre pénteken bukkantak Saint-Hilaire-de-Riez közelében.

Mint az alábbi videón látható, hétfőn munkagépek segítségével boncolták fel az állatot. A kutatók azt a feltételezésüket próbálják alátámasztani, hogy a bálnák halálát valamilyen vírusfertőzés okozta.

Dabin szerint a háttérben megbúvó kérdés az, vajon az emberi tevékenység hozzájárult-e az állatok pusztulásához, akár a táplálékhoz való hozzáférésük szűkítésével, akár az élőhelyük szennyezésével, ami kiszolgáltatottabbá teheti a bálnákat a betegségekkel szemben.

A hatóságok hétvégén őröket állítottak a tetem közelébe, hogy távol tartsák az érdeklődőket.

„Undorító” – kommentálta a látottakat az egyik helyi lakos. „Nem tudom, hogyan fogják eltávolítani innen, darabokra vágják?” – tette hozzá.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik