Tudomány zöldövezet

Nagyon forró októberen vagyunk túl

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) adatai szerint a mérések 141 éves története során az idei volt a negyedik legmelegebb október – írja a Phys.org. Az északi-sarkvidéki jég októberi kiterjedése 2020-ban volt a legkisebb, 36,8 százalékkal alacsonyabb az 1981-2010 közötti átlagnál.

Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy 2020 minden idők három legforróbb éve közé fog tartozni.

Idén októberben a globális felszíni hőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. Aggasztó, hogy a tíz legmelegebb októbert 2005 óta dokumentálták, a hét legforróbbat pedig 2014-től kezdődően. Európában ugyanakkor a 2020-as volt minden idők legmelegebb októbere – a korábbi rekorder hónap a 2001-es volt.

Fotó: Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A januártól október végéig tartó időszakot nézve az idei volt a második legforróbb év, a globális átlag 1 Celsius-fokkal múlta felül a 20. századi átlagot. Európában és Ázsiában ez a periódus már rekordnak számít. A NOAA szerint világszerte rengeteg melegrekord dőlt meg 2020 októberében, ennek ellenére kifejezetten sok volt a hó: az elmúlt 53 évet tekintve az északi féltekén idén volt a tizedik legnagyobb kiterjedésű az októberi hótakaró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik