Tudomány zöldövezet

Kétszáz királynőt találtak a betolakodó lódarazsak fészkében

A japán lódarazsak (Vespa mandarinia) hatalmas fészkére bukkantak az Egyesült Államokban – írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

A csaknem 200 potenciális királynőt rejtő fészket eltávolították, a rovarokat pedig elpuszították a kutatók.

A szakértők úgy vélik, hogy további fészkek lehetnek a térségben.

A japán lódarázs invazív fajnak számít Észak-Amerika nyugati partvidékén. A Japánban és Dél-Koreában őshonos rovarok komoly fenyegetést jelentenek a háziméhekre: mindössze néhány óra alatt egész kolóniákat képesek lemészárolni. Erős fullánkjuk és mérgük miatt akár az emberre is veszélyesek lehetnek. „Úgy véljük, hogy további fészkek is vannak. Sosem lehetünk biztosak abban, hogy az összeset megtaláltuk” – mondta Sven-Erik Spichiger, Washington állam mezőgazdasági hivatalának kutatója

A fészket október 24-én szedték ki egy fából Blaine-nél, közel a kanadai határhoz. A szakemberek először karanténba helyezték a 22 centiméter átmérőjű fészket, és csak 24 óra elteltével nyitották fel. A rovarokat egészen mostanáig elemezték a kutatók.

Porszívóval kapták el az óriásdarazsakat
Hajtóvadászat indult az újonnan megtelepedett óriási darazsak ellen Amerikában, első fészküket sci-fibe illő jelenet során számolták fel.

Csaknem 500, a fejlődés különböző szakaszaiban lévő egyedet számoltak össze. Találtak 112 dolgozót és majdnem 200 királynőt, egészen pontosan ivaros nőstényt, melyekből a kolónialapítás után királynő lehet. Spichiger szerint lehetséges, hogy néhány királynő még a fészek eltávolítása előtt kirepült, ugyanis a környéken három példányt is találtak a fészek elszállítása után. A kutató ugyanakkor hangsúlyozta, éppen időben érkeztek ahhoz, hogy megakadályozzák a királynők többségének kirajzását.

A rovarok a nemzetközi kereskedelem révén kerülhettek a térségbe. „Soha nem fogjuk megtudni, hogyan érkeztek ide, lehet, hogy valamilyen járművön, faforgácsba vagy szalmabálákba rejtőzve” – nyilatkozta Spichiger. Tavaly decemberben a kanadai Vancouver-szigeten fedeztek fel, illetve pusztítottak el egy fészket. Spichiger szerint a japán lódarazsak nem pályáznak direkt az emberekre, de ha valaki egy fészek közelébe kerül, akkor valószínűleg veszélyben lesz az élete. Ázsiában a faj miatt évente nagyjából 40 ember hal meg.

Kiemelt kép: Elaine Thompson / POOL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik