Tudomány zöldövezet

Elnevezték a fővárosi Állatkert orangutánbébijét

Budának nevezték el a fővárosi Állatkert háromhetes orangutánbébijét – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken az MTI-vel. A csütörtök éjjel lezárult internetes szavazáson a három választható név, a Buda, a Huba és a Naga közül a Buda lett a befutó, így az október 10-én született állatot ezzel a névvel fogják bejegyezni a nemzetközi orangután-törzskönyvbe.

Buda, aki még leginkább az anyja ölében tartózkodik, néhány hónapon belül már a második orángutánbébi a budapesti állatkertben. Lia, a másik nőstény már augusztusban életet adott egy hím kölyöknek, a kicsi nevére ugyancsak az interneten szavazhatott a közönség, és végül Móricnak nevezték el.

Mint írják, mindkét orangutánanyának van egy-egy idősebb, hatéves lánya is, akik most érdeklődéssel lesik el anyjuktól, hogyan foglalkoznak a jövevényekkel. A nőstény orangutánok ugyanis a természetben is így sajátítják el az utódokról való gondoskodás fortélyait.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az elmúlt három évtizedben összesen tíz orangutánkölyök született.

Közülük többen ma már más állatkertek lakói, az 1991-ben világra jött Tóni például a Drezdai Állatkertben él. Az állatkerti orangutánok szaporítása a bébik népszerűségén túl természetvédelmi jelentőséggel is bír, hiszen ezek az élőlények a vadonban kritikusan veszélyeztetettnek számítanak.

Az állatkertben az őszi szünet idején nemcsak sokféle látnivalóval, így például az orangután kölyökkel, a nemrég előmerészkedett szurikátabébivel, a tevecsikóval vagy az anyja hátán csimpaszkodó kis sörényes hangyásszal lehet találkozni.

Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik