Tudomány zöldövezet

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: atom nélkül nem érhetők el a klímacélok

Atomenergia nélkül gyakorlatilag nem valósíthatóak meg a globális klímacélok – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn Bécsben az MTI szerint.

„Tudományos tény, hogy az atomerőművek rendkívül alacsony széndioxid kibocsájtással rendelkeznek” – hangsúlyozta a szervezetet 2019 decembere óta irányító Grossi a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. Mint mondta, tapasztalati tény, hogy a tiszta energia harmada atomerőművekből származik.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületére (IPCC), illetve a Nemzetközi Energiaügynökségre hivatkozva a NAÜ főigazgatója kijelentette:  „a párizsi klímaegyezményben rögzített két Celsius-fokos küszöb elérése atomenergia nélkül szinte lehetetlen, ha nem egyenesen megvalósíthatatlan”.

A Paksi Atomerőmű. Kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az atomenergia a megoldás részét képezi – emelte ki Grossi hozzátéve, hogy a nukleáris reaktorok stabil áramellátást nyújtanak, ami kiegészíti az olyan kevésbé állandó megújuló energiaforrásokat, mint a víz-, szél- és napenergia.

Az IPCC független szakértői ugyanakkor megállapították, hogy az atomenergia felhasználásának kiszélesítése esetében nagyobb erőfeszítésekre van szükség a nukleáris biztonság, a radioaktív hulladékok kezelése, illetve egyéb kockázati tényezők tekintetében.

Grossi beszélt arról is, hogy Németország döntése, hogy 2022-ig kiszáll az atomenergia-termelésből  politikai értelemben ugyan legitim, a klíma és a két Celsius-fokos klímacél tekintetében azonban szerinte tudományosan nem igazolható.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény legfőbb célkitűzése, hogy  az évszázad végéig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik