Tudomány zöldövezet

Végveszélybe került egy kedves madárfajunk

A Német Természetvédelmi Szövetség (NABU) hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Ez a korábban Európa nagy részén gyakori, mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfaj németországi vadonélő állománya az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta

elképesztő mértékben, mintegy 91 százalékkal csökkent.

A természetvédelmi szervezet szerint a visszaesés oka egyértelműen a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, feldarabolódása és az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása – olvashatjuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján.

A fogolyállomány kedvező szintre való visszaszállításához kidolgozott és igazoltan működő fajmegőrzési intézkedések állnak rendelkezésre, csakhogy Németország-szerte a szükséges beavatkozások mindössze 5 százalékát hajtották végre. A NABU azt is egyértelművé tette, hogy az irányelv be nem tartásának kudarca Németország valamennyi részére jellemző, így a fogoly csak egy példa a számos, hasonló sorsra ítélt madárfaj közül.

Magyarországon is végveszélyben

A fogoly magyarországi állományának alakulása ugyanezt a szomorú trendet követi. Míg az 1960-as években a vadászati statisztikák százezer példányt meghaladó hazai állományt becsültek, mára ez a szám alig tízezerre tehető – a csökkenés tehát legalább 90 százalék. Ezt a tendenciát erősíti meg az MME Mindennapi Madaraink Monitoring Programja is:

 a fogoly hazánkban is végveszélyben van.

Egykor jelentős apróvadfajunk korábbi élőhelyeinek jó részéről lényegében eltűnt, és célzott védelmi, illetve visszatelepítési programok nélkül a faj kipusztulása idehaza is egyre valószínűbb.

Sylvain Cordier / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Pusztul a természet

A fogoly különösen jó indikátora az agrár-ökoszisztémák állapotának: szorosan kötődik a mezőgazdasági területekhez, azon belül igényli a kis kiterjedésű természetes élőhelyeket: táblaszegélyeket, mezsgyéket, bokorsávokat, így ezek eltűnése, beművelése közvetlenül szűkíti élőhelyét.

Tápláléka gyommagvakból és rovarokból áll, ezért a növényvédőszerek és gyomirtók hatását első kézből tapasztalhatja. Mindezek mellett állandó madár, azaz állományának nagyságát a vonulási veszteség sem befolyásolja. Összefoglalva: ami a fogollyal történik, az történik általában a mezőgazdasági területeink természeti sokféleségével.

Kiemelt kép: Stéphan Bonneau / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik