Tudomány zöldövezet

Lesújtó állapotban van az Alpok legnagyobb gleccsere

Egy új vizsgálat alapján a svájci gleccserek továbbra is félelmetesen gyorsan zsugorodnak, míg az Alpok legnagyobb gleccserén a hófelhalmozódás rekordalacsony szintet ért el – írja a Phys.org. A svájci jégtömegek csak idén térfogatuk 2 százalékát vesztették el.

Matthias Huss, a Gleccsermonitorozó Hálózat munkatársa szerint bár a zsugorodás kisebb, mint az utóbbi három évben, az eredmények így is aggasztóak.

Az elmúlt 60 évben a svájci gleccserek annyi vizet vesztettek, amennyi az 536 négyzetkilométeres Boden-tó feltöltéséhez is elég lenne.

Az Aletsch-gleccsernél a mintegy száz éve elérhető adatok alapján még sosem halmozódott fel ilyen kevés hó egyetlen év alatt. Ez az Alpok leghatalmasabb, egyben Európa egyik legnagyobb gleccsere. A 83 négyzetkilométeres gleccserben nagyjából 11 milliárd tonna jég lehet, de folyamatosan zsugorodik, a 21. század eleje óta már nagyjából 1 kilométerrel vált rövidebbé.

Kép: Getty Images

Az Alpokban számtalan jégtömeg található, melyek nemcsak a táj szépségéhez járulnak hozzá, hanem a régió vízkészleteinek is utánpótlást biztosítanak. Eltűnésük beláthatatlan következményekkel járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik