Tudomány zöldövezet

Majmok szabadították ki társukat az óriáskígyó szorításából

A Tulane Egyetem csapata a Costa Rica-i Guanacaste Természetvédelmi Területen egy csapat csuklyásmajmot vizsgálva különös jelenséget dokumentált – írja az IFLScience. Az állatok éppen játszottak, amikor egy fiatal egyedet elkapott egy bálványboa.

A szakértőknek az egész jelenetet sikerült megörökíteniük.

Bár az óriáskígyónál kevés félelmetesebb ragadozó létezik, a majmok mégis összefogtak ellene. Az esetet bemutató tanulmányban a szerzők azt írják, sikerült is megmenteniük társukat.

Katharine M. Jack és kollégái 2019 nyarán 25 panamai fehérpofájú csuklyásmajmot figyeltek, amikor a boa lecsapott. A majmok azonnal összefogtak a 2 méter hosszú kígyó ellen, az ellentámadást az alfahím vezette. A csoportnak rövid idő alatt sikerült kiszabadítania a ragadozó szorításából a rémült fiatalt.

Nem ritka a főemlősöknél, hogy együttesen indítsanak ellentámadást a ragadozók ellen, igaz, a szakértők csak elvétve tudják megfigyelni, illetve videóra venni az ilyen eseteket. A friss eredmények is igazolják, hogy a társas fajoknál a kapcsolatok mennyire meghatározóak.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik