Tudomány zöldövezet

Pingvinmúmiák tömegeire bukkantak az Antarktiszon

Több tucat ősi Adélie-pingvin maradványait azonosították az antarktiszi Ross-tenger közelében – írja a Live Science. A területen múmiákat, csontokat, fészkek köveit és guanót is felfedeztek.

Az Irizar-fokon feltárt leletek meglepték Steve Emslie-t, az Észak-Karolinai Egyetem biológusát.

Egyes maradványok igen frissnek tűntek, noha a környéken még nem láttak Adélie-pingvineket.

A szakértő éppen ezért kollégáival átfogó elemzés alá vetette a leleteket. A szénizotópos elemzés alapján az elmúlt 5 ezer évben legalább három alkalommal fészkeltek a foknál a madarak, nagyjából 800 évvel ezelőtt ugyanakkor eltűntek a régióból. A frissnek tűnő tetemek valójában a hónak és a jégnek köszönhetően konzerválódtak, és csupán az olvadás miatt bukkantak a felszínre.

Kép: Getty Images

Az Antarktisz a globális átlaghoz képest is gyorsabban melegszik, az Irizar-fok ugyanakkor viszonylag védve van. Az elmúlt egy évtizedben azonban a gleccserek olvadékvize a területet is elérte, ez hozhatta felszínre a maradványokat, melyeket 2016-ban fedeztek fel.

Emslie szerint a térség a melegebb periódusok során lehetett alkalmas a pingvinek számára. Nagyjából 800 éve egy hidegebb időszak kezdődött, a madarak ezért elhagyták a területet. A klímaváltozás miatt az Irizar-fokon idővel újra megtelepedhetnek az Adélie-pingvinek, a globális felmelegedés ugyanakkor más fajoknak komoly veszteségeket okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik